maanantai 12. tammikuuta 2009

Jouluiset kukat kukoistaa

Punainen tuntuu aina niin jouluiselta, vaikkei amarylis välttämättä muuten ole joulukukka. Se vaaleanpunainenkin, joka minulla parasta aikaa kukkii, ei se minusta ole ollenkaan jouluinen, amarylis vaan. Nämä tuntuu joulukukilta, mutta ei musta ole niitä poiskaan laittamaan kun vielä ovat kuosissa. Nyt alkavat olemaan kunnolla auki, monta viikkoa joulun jälkeen, pitää olla tarkempi ensi vuonna ja hankkia avautumista vaativat kukat ajoissa. Alemman sain lahjaksi, siihen ei luonnollisesti voi vaikuttaa, mutta toi yläkuvassa oleva on oma hankinta. Kuusista otin koristeet pois jo joulukuun puolella, samoin "hyvää joulua" kyltin. Kuuset pääty vintille seuraavan kerran sinne mennessäni.

Jouluruusu on kasvi, joka on "pilattu" nimeämällä se noin. Jos sen nimi olisi jotain muuta, sitä myytäisiin ympäri vuoden, mutta koska nimessä on "joulu" ihmiset meinaa, ettei sitä voi ostaa muulloin kuin jouluna. Minusta se on aivan ihana, aina. Kukka on kuin jättiläisvalkovuokko, jota kukaan ei pidä jouluisena, miksi siis tätä? Ostin muutaman ylimääräisen, huonon näköisen jouluruusun istuttaakseni ne kesällä puutarhaan tämän kanssa. Jos ensi jouluna saisin nauttia sen kukinnasta ulkona.

Valkoisesta ei tule samaa fiilistä, tässä uudeksivuodeksi tekemäni pöytäkoristus. Valkoisia amaryliksiä erilaisissa laseissa mullat poistettuina. Kaunis, mielestäni. Kaunis on vieläkin, eikä yhtään nypi, ei ole sellaista oloa, että kuolisivat pois.

Mutta nämä, näistä jo toivon pääseväni. Joulutähti on joulutähti valkoisenakin. Eivät ole saaneet vettäkään joulun jälkeen, mutta vielä vaan porskuttavat. Vaikeaa näköjään, mutta kun saan ne hengiltä vien ne tyytyväisenä kompostiin ja nautin joulutähdistä seuraavaksi tulevana jouluna.

Tämä on siinä ja siinä. Vaaleanpunainen menee joulun jälkeenkin, mutta joku tökkii, onkohan se noi havut ja tähdet? Jokatapauksessa, nää on sisällä nyt sitä varten, että kun aukeavat pääsevät rappunpieleen. Vaaleanpunainen ei oikein sovi talon väriin, mutta ei voi mitään kun ei ollut muuta, ja tykkään enemmän tosta vaaleanpunaisesta kuin talon väristä.

Ei kommentteja: