torstai 12. elokuuta 2010

Neljän vuoden jälkeen

Olemme asuneet täällä nyt neljä vuotta. Molemmat yhdyimme mielipiteeseen, että sauna on yksi tärkeimmistä projekteista. Täältähän oli saunoja purettu peräti kolme kappaletta, eikä yhtään siis ollut jäljellä tänne tultuamme. Suunnittelimme sitä ja tätä. Autotalliin piti tulla saunatilat, kun automme ei sinne mahdu. Sitten sitä ajateltiin piharakennuksen molempiin päätyihin, ja keskelle. Sitten päätettiin rakentaa kokonaa uusi rakennus saunalle. Ja koko ajan aikaa kuluu. Eikä mitään tapahdu. Löytyy polttopuiksi tuomittu vanha hirsisauna 1800 luvulta. Mies ystävineen purkaa sen ja tuo tänne, päätetään tehdä siitä meille sauna. Syntyy lapsi, syntyy toinen ja aina vaan ollaan ilman saunaa. Vanhan saunan kokoaminen alkoi tuntua liian vaativalta kahden pienen lapsen kanssa, siinä kun ei haluta oikasta. Ostettiin siis kevythirsinen rakennus ja pystytettiin se pihalle (Tässäkin kesti hiukan kauemmin, kuin miltä se tässä vaikuttaa). Nyt se on piippua vajaa, lauantaina me saunotaan. Luonnollisesti sisustelin jo vähän.

Tämä sohvaihanuus on odotellut piharakennuksessa pari vuotta inspiraatiota maalien poistoon. Inspiraatio löytyi kun saunakamariin tarvittiin istumapaikka. Siinä voi tarvittaessa myös nukkua, jos saamme yövieraita. Se on tarkoitus vielä jossain vaiheessa käydä kunnolla läpi. Siitä on syöty yksi jalka aikas huonoksi ja tuo päälikoriste puuttuu. Isäntä tekee sen, korjaa lahot ja maalaa sen. Ensimmäisessä kuvassa näkyy hyvin todennäköinen tuleva väri. Siitä piti tulla valkoinen, olenhan aina haaveillut valkoisesta puusohvasta, mutta kun raaputtaessani löysin tuon roosan värin ajattelin palauttaa sille sen historiaan jo aiemmin kuuluneen värin.

Sähköjä ei laiteta, niin on pakko käyttää paljon kynttilöitä ja sehän on vain ihanaa. Kurpitsat itse kasvattamiani.

Tämä peili on sisällä kierinyt ja pyörinyt löytämättä paikkaansa, olisikohan sen paikka täällä?

Singeripöytä päätyi nyt tänne. Tuo meidän pienempi lapsonen on niin vauhdikas tapaus, etten pysty häntä pitämään irti tästä. Pelkään pikkusormien loukkaantumista ja poistin sen ainakin joksikin aikaa pois tytön silmistä.


Pikkusaunatonttu isoveljineen muutti jo saunan puolelle vaikka hiukan vielä puuttuukin.

Hylly pesuaineille. Opiskeluaikoina koulun roskalavalta sen pelastin ja maalasin. Tykkään edelleen.


Tuo rakennus oli puuvalmis ja siihen se tältä vuodelta taitaa jäädäkkin. Suunnitelmia taas on, mutta meillä tuntuu toi kypsyttely aina vievän aikaa, eikä haluta katua ensi vuonna. Saunasta haluaisin "nokisen", vanhan savusaunan tuntua ilman liekinheitintä kuitenkin =). Pesuhuone maalataan, sanoin saunakamari, värit selvinnee jossain vaiheessa. Ja se 1800 luvun hirsisauna pystytetään vielä jonain vuonna johonkin meidän käyttöön. Siihen saakka saa nyt sitten rauhassa pohtia mitä siltä halutaan. Ruohokatto, vanhat hirsiliitokset, nokiset seinät, kivistä muurattu kiuas...

Ei kommentteja: