maanantai 12. tammikuuta 2009

Ludisia discolor var. dawsoniana- ludisia

Tämä kukkavana kuuluu ludisialle. Otsikossa olevan nimen löysin wikipediasta, yleensä tämä myydään maaorkideana tai ludisiana. Wikipedia kertoi tuon var. dawsonianan olevan yleisempi muunnos ja koska tämä on se yleisempi kahdesta myynnissä näkemästäni ludisiasta oletan sen olevan toi. Oletuksiin menee sekin, että se toinen on varmaan alkuperäinen, koska siinä on enemmän viherävää lehdissä ja kukkia on harvemmassa kuin tässä. Kukat on ihan pienet, halkaisijaltaan vain noin sentin, mutta määrä korvaa laadun ja niitä onkin sitten paljon samassa vanassa. Tämä orkidea ei tarvitse erikoista orkideamultaa, vaan kasvaa ihan kukkamullassakin. Minulla siinä on tavalliseen multaan sekoitettu vähän kaarnanpaloja, etten kasta liikaa kun kasvaa lasitetussa ruukussa. Yhtälailla helppo kuin muutkin orkideat, kukkii uusista versoista joita alkaa kasvattaa kukinnan jälkeen. Tämä teki nyt kolme kukkavanaa, kun viime vuonna uusia oksia tuli se kolme. Kiittää rauhassa olosta, eli ei tarvitse uudelleenistutusta joka vuosi. Juurtuu oksista, olen joskus onnistunut mädännytttämään pari oksaa poikki ja kaivoin ne vaan multaan vähän matkan päähän ja hyvin lähti kasvamaan. Voi juurruttaa myös vesilasissa. Tätä kastelen kuin tavallisia viherkasveja, eli en uita paljussa muiden orkideojen tapaan.

Ensimmäinen vana alkaa olla auki, viimeinen vasta nupussa. Kukinta kestää tosi kauan kun noi kukat aukeaa alhaalta ylöspäin eriaikaan. Kauneimmillaan minusta on silloin kun kukat on auenneet noin puoleenväliin ja pää vielä nupussa.
Tässä vielä vähän tarkemmin noita lehtiä. Ne on tosi kauniin väriset ja koristeelliset jo ihan niinkin ilman kukkia. Tummalehtiset kasvit pärjäävät hyvin pimeämmässäkin paikassa, mutta tämä asuu pikkuhuoneessa itäikkunalla, koska sopii huoneen väreihin.

Ei kommentteja: