keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Kevään haju

Arvatkaapas, mitä täällä on touhuiltu... Joku päivä viime viikolla haistoin kevään, ihan selvästi. Ootteko tekin huomanneet? Mä huomasin ja ostin multapussin ruokaostoksilla käydessäni. Tää tulee joka kevät, hullu vimma vaihtaa kukkien mullat, viedä ne suihkuun ja luonnollisesti samalla jakaa niitä tai ottaa pistokkaita. Samalla tulee tietty pyyhittyä pölyä vähän sieltä sun täältä ja sisustettuakin vähän uudestaan. Nyt niitä sitte olis, kukkia meinaan... "Mihin noi kaikki laitat?" kysyi taas mieskin, mutta mä oon onneksi aika hyvä "kadottamaan" niitä niin ettei ne häiritse ketään. Pitkin vuotta sitten annan niitä lahjaksi, vaihdan tai onnistun muuten hävittämään niitä. Ja seuraava kevät sama juttu =).

Tässä ekan vimman (ja multapussin) saalis. Ylärivissä pari limen väristä kultaköynnöstä. Ei, ne ei oo palanu, niiden kuuluu olla tuon värisiä. Siitä alaspäin neljä soilikin tainta ei niin rivissä. Siinä on kauniit siniset pienet kukat ja niitä on paljon, vähän kuin amppelisoilikissa. Noi, joissa on papereita pystyssä on kauppareissulla ostamani käenkaalin mukulat. Olis tietty voinut tarkan lajinkin laittaa ylös, noh vakoilen seuraavalla kauppareissulla. Vasemmalla on viisi purkkia jotain karvalehtistä mehikasvia. Joku väitti sitä joskus itulehdeksi, mutta siihen ei tule pentuja lehtien kärkiin (ainakaan minun hoidossani) niin epäilen tuota. Jos sille nimen tiedät, niin kerrohan minullekin, kiitos. Alareunassa oikealla pikkupurkeissaan Ruissalon kasvitieteelisestä ostetun Aeomiun tortuosumin pentuja. Kuuluu samaan sukuun kuin marokonmehipuu, kasvutapa ja lehdet ovat täysin vastaavat, minimallisia vain.


Seuraavan vimman uhriksi joutui, neljä- viisi erilaista pelargoniaa. Ne on noi "tapit" purkeissaan, paitsi ihan keskellä vihreässä muovipurkissa oleva on enkelinpasuunan tappi. Pelargoniat ja pasuuna oli talvihoidossa autotallissamme viimevuotisen hyvän menestyksen innoittamana. Nyt ei näy menestystä, en tiedä miksi, tai mitä on tapahtunut, mutta kaikki lehdet oli kuolleet ja kasvien elo muutenkin vähän niin ja näin. Katsotaan tuleeko niistä mitään enää, toivottavasti edes jotain. Siellä oli joukossa ainakin suuresti rakastamani aito tuoksupelargoni, ruissalon kasvitieteellisestä hankittu. Punakirjavalehtinen ja valkokirjavalehtinen lajike ja vaaleanpunainen ruusunnuppupelargoni. Oikealla ylempänä on soilikkeja, vaalenpunainen isokukkainen tällä kertaa. Keskellä korkeampana piikkikruunu valkoisen kukkansa kera. Siitä vähän vasemmalle on valkokukkainen lehtikaktus. Pääsiäskaktus, uskoisin, on ainakin kahtena vuonna kukkinut tässä keväällä. Nyt jää varmaan kukinta väliin, kun menin sorkkimaan, mutta raukalla ei ollut purkissaan enää mullan multaa. Se on kyllä ollut uskomaton kukkija, ensimmäisenä vuonna, kun siinä oli vain kaksi lehdykkää, se kukki kahdella kukalla. Ja viime vuonna kukkia tuli kolme, eikä kasvi nytkään vielä kovin suuri ole. Noiden kukat ei kuitenkaan ole kovin pieniä, pitänee kaivella koneelta, josko löytyisi kuvia sen kukista. Loput onkin paavalinkukkia, eli tutummin stpaulioita. Oikeassa reunassa vaalenpunainen, vähän kerrottukukkainen. Keskellä valkoisia ja vasemmassa reunassa hauskaa variaatiota, kolme ylimmäistä terälehteä on valkoisia ja kaksi alempaa hempeän vaaleanpunaisia. Ne on vähän heikkohappisen näköisiä, koska meillä on tänä talvena pikkuhuone ja olohuone päässeet tosi kylmiksi. Niissä ei ole pattereita, eikä varaavaa takkaa. Takka on, mutta pitääkseen paikat lämpimänä, siinä pitää olla tuli kokoajan päällä. Emme ole sitä siis lämmittäneet muulloin kuin vieraita odotellessa, kun loput kaksi huonetta riittää omalle perheelle elämiseen. Nyt vasta tajusin, kuinka kylmä siellä on täytynyt olla kun noi kukat toin tähän lämpöiselle puolelle. Alle kymmenen asteen uskoisin lämpötilan käyneen, ihme, että ovat vielä hengissä. Viikonlopuna sieltä joutui tunkiolle pahvilaatikollinen niitä, jotka eivä olleet selvinneet. Mm. Phalaenopsis orkideoita ei montaa jäänyt ja muitakin meni. Mutta mahtuu taas uusia.

Jos näissä, tai muissa viherkasvikuvissani näkyy jotain, jota olet kauan löytämättä hakenut, tai muuten kiinnostut jostain, otathan rohkeasti yhteyttä. Voin vaihtaa, jos sinulla on jotain kiinnostavaa, tai pientä korvausta vastaan lähetän pistokkaita haluamastasi kasvista, jos se on mahdollista.

Ei kommentteja: