lauantai 20. maaliskuuta 2010

Multarumban alku

Blogin esittelyteksti lupaa viherkasviviidakkoa, mutta vähemmän siitä on viime aikoina juttua riittänyt. Yleensä olen esitellyt yksittäisiä kasveja sitä mukaa kun kukkivat ja sisustuskuvissa ne toki vilahtelevat. Minä tykkäisin kodista, jossa olisi muutama tarkkaan harkittu viher- ja kukkiva kasvi, mutta täysin hallitsematon ja vastustamaton intohimo kokeilla kaiken kasvattamista estää minua toteuttamasta tuota "kasveilla sisustusta". Viherkasvit ovat olleet elämässäni kauan, aina, uskoisin. Viimeisen viisitoista vuotta olen kasvattanut nykyistä kokoelmaani. Ne ovat minulle rakas harrastus ja elämäntapa, jota ilman tuskin pystyisin olemaan. Kun saan käsiini pienenkin kasvinpalan, minun on ihan pakko kokeilla, saanko sen kasvamaan. Kukkakauppatausta on nyt opettanut laittamaan huonokuntoiset ja "mielenkiinnottomat" kasvit pois, samoin jatkuva tilanahtaus, joka ei helpotu uusien kasvien hankinnalla ollenkaan. Olen myös oppinut minkälaiset kasvit saan kasvamaan ja viihtymään ja nykyään tulee harvemmin tehtyä virheostoja.

Kun kevätaurinko ensimmäisen kerran pilkahtaa minun on pakko aloittaa multarumba. Nyt se vimma iski maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Suuri osa pienemmistä kasveista on nyt istutettu, pojan huoneen kasvit ja isot kasvit on istuttamatta, intoa odotellessa voin esitellä tähän astisen aikaansaannokseni.

Takana vasemmalla valkoinen pelargonia edessään uusia pikkutaimia, keskellä joku pelargonia ja eturivissä riippapelargoniat. En enää muista niiden värejä, mutta sen näkee kun ne alkavat kukkia. Muut on soilikkeja, takana siniset, keskellä pinkki ja oikealla valkoisen. (Jos siis muistan oikein)

Laatikossa takana vasemmalla pari petunian pikkutainta. Oikealla takana kolme soilikkivauvaa. Kolme muuta laatikossa olevaa on lumihiutaleita, valkovaaleanpunaiset. Edessä pari pelargoniaa, joiden värejä en muista.

Vanhat pelargoniat, nää tarvis jo saksia kun on niin isoja, pistokkaita siis kaupan. Takana vasemmalla persikan värinen, seuraavana tuoksuva pelargonia, jolle sain eilen nimen: Pelargonium radens var roxum - lääkepelargoni. Oikealla takana oletettu mårbacka, hennon vaaleanpunainen siis. Vasemmalla edessä Hippeastrum rutilum - maatiaisamarylis, keskellä joku muu tuoksuva pelargonia edessään poikanen (joutilas) ja oikealla valkokirjavalehtinen aniliininpunainen pelargonia.

Limenvärinen kultaköynnös (Epipremnum pinnatum 'Golden Queen'), sen kuuluu olla tuon värinen. Marmorisoihtuköynnös (Aeschynanthus marmoratus) ja hopeaköynnös (Skindapsus pictus).

Takana vasemmalla kasvi, jolle tiedän vain myyntinimen "Big foot", jos joku teistä tuntee paremmin, otan vinkit mielellään vastaan. Vieressään jo kuollut puu, jota koitin tuossa vaiheessa vielä pelastaa. Reunimmaisena amatsoninlilja, joka ei jostain syystä viihdy minulla, olen saanut sen kerran kukkimaan ja siitä asti se on vain jurottanut ruukussaan kamalan näköisenä. En kuitenkaan vielä anna periksi. Keskimmäisellä rivillä vasemmalla kultaköynnös Epipremnum aureum 'Erich Gedalius'. Keskellä stpaulia, valkovaaleanpunankukkainen. Oikealla kehtolehti, ihana kasvi, joka tekee pikkupoikasia lehtiinsä. Edessä on "onnenapilaa" eli käenkaalia, purppuranvärisenä ja vihreänä, enimmäisessä vaaleanpunaiset kukat ja toisessa valkoiset. Ne talvetan mukuloina jossain verhon takana. Keväällä kun ne istuttaa uudestaan ne alkavat kasvaa. Näotäkin on ylimääräisenä.


Muutama pelargonian alku, punaisia muistaakseni ja maatiaisamaryliksen pentuja. Joutilaita, jos jotain kiinnostaa.

Vasemmalla takana itulehti, jolle tiedän vain myyntinimen "kalahari survivor". Vieressä itulehti bryophyllum sp. Oikealla takana ruusukejuoru Rhoeo (en muista loppua Pihapiirii??? Sä tiedät?). Ihana kasvi. karvaiset silitettävät, värikkäät lehdet, helppohoitoinen ja siniset stpauliamaiset kukat. Vasemmalla rivissä anopinhampaiden pentuja (joutilaita) edessään pari kaktusta joista oikeanpuoleinen on aito "vanhapoika", pitäisi olla valkokukkainen muttei ole vielä kukkinut. Juorun edessä pari Aaloeta. Kaktusten edessä minianopinkieliä (Sansevieria dooneri) pari ja kolme erilaista anopinhammasta. Ihan edessä vasemmalla valkokukkainen pääsiäiskaktus vieressään kaksi muuta lehtikaktusta, takana jättilehtikaktus ja edessä olevan nimeä en tiedä.

Takana vasemmalla anopinkieli (Sansevieria trifasciata jotain). Iso kaunislehtinen on yhdenlainen flamingonkukka, oikealla puolellaan tuoksuköynnös. Näiden edessä joku anopinhammas, tosi rotevakasvuinen verrattuna edellisessä kuvassa olevaan. Harmaa roikale on Sedum burrito, maksaruoho, jonkin sortin. Edessään lehtikaktus ja joku hoya, posliinikukka. Keskellä piikkikruunu (Eubhorbia milii var alba) valkoisine kukkineen vierellään hoya compacta. Ihan edessä oikealla on tuoksulehtikaktus. Valkojuovaisia anopinkieliä on kolme, Sansevieria trifasciata "aziz" niiden vieressä kolme samaan sukuun kuuluvaa nimetöntä.

Vasemmalla takana Neomarica apostolinmiekka ja oikealla pieni pullojukka. Hienohelma (Asparagus jotain) pääsi toisen limenvihreän kultaköynnöksen viereen. Kaktus on taas aito vanhapoika, tällä kertaa vaaleanpunakukkainen, olen sen kukkivana täällä esitellytkin. Isoäitini kasvatti, sain sen häneltä joskus kauan sitten. Oikealla edessä tuollainen karvalehtinen mehikasvi jonka nimeä en tiedä.


Hoya linearis - himalajanposliinikukka. Ihana kasvi, joka tekee joka vuosi noin 50 nuppua, mutta se on meillä tuolla olkkarin ikkunalla ja kahtena viime vuotena on tiputtanut ne kuivuuden takia. Tänä vuonna (taas) koitan kastella sitä säännöllisesti kriittisinä hetkinä, jos avaisi edes puolet nupuistaan.

Huh, jatkoa seuraa kun taas jaksaa. Jos kiinnostut joutilaista tai haluaisit jostain muusta alkuja niin kerro minulle, voin vaihtaa tai myydä.

Painotan tässä vielä, että en ole lukenut nimistöä pariin vuoteen ja jotkut nimet ovat saattaneet muuttua, joku voi olla väärin tai sitten en tiedä/muista sitä. Sanani ei ole laki, pyrin käyttämään kasveista niiden oikeita nimiä, mutta aina se ei ole mahdollista ja ennen oikean nimen varmistumista käytän tiedossani olevaa myyntinimeä tai muuta nimeä. Jos tiedät jollekkin toisen nimen haluaisin sinun kertovan siitä, minusta on kiva tietää näistä mahdollisimman paljon ja kaikki liikkeellä olevat nimet on yksi tietämisen arvoinen asia.

5 kommenttia:

- kirjoitti...

En näe tarkkaan tota "Big foot"-kasvia, mutta voisin heittää arvauksen, että olisiko pullukka (Jatropha podagrica).

satu kirjoitti...

Voi huitsi kun on ihanuuksia!!! Tulee ihan mieletön halu hypistellä noita!Sama vika mullakin, että halu kokeilla kaikesta kasvinalusta, että saisko kasvamaan. Laitoin just agavea sekä kaktuspelargonia siemenestä, eikä mennyt kuin viikko, kun oli terhakat alut, vähänkö olen ylpeä itsestäni!!! Ei vielä vissiin kannattais riemuita...nehän voivat vieläkin menehtyä. Mua kiinnostais tuo Anopinhammas,Himalajanposliinikukka, ja lehtikaktukset. Pistä viestii tulemaan.Terveisin; Satu Rämö s.ramo@luukku.com

Anniini kirjoitti...

Saara,Ei oo pullukka, oih, sekin ois taas ihana =). Toi on köynnös, pitää ottaa parempia kuvia kun se tosta vähän kasvaa. Sillon kun ne tuli kaupalle joskus vuonna papu ja nakki, tiesit sille jonkun toisen nimen mut mä en yhtään muista sitä mikä se ois voinu olla...

Satu, On toi itäminenkin jo tosi hyvin, mulla on joskus ollu purkkeja vuodenkin ikkunalla mut ei oo mitään silti tullu =).Saa siis tuulettaa =). Pistelen viestiä tulemaan =)

Aralia kirjoitti...

Hahaa! Luulen, että olen tunnistanut "isojalan". Näyttääkö tämä tutulta? http://www.desert-tropicals.com/Plants/Cucurbitaceae/Gerrardanthus_macrorhizus.html

Eli kasvi olisi Gerrardanthus macrorhiza. Menikö oikein?

Muista kasveistasi: ruusukejuorun lattari on netin mukaan Siderasis fuscata. En voi tarkistaa, kun viljelykasvien nimistöni on Suomessa. Lehtikaktuksia en tunne kovin hyvin, joten vannomaan en mene, mutta tuntematon lehtikaktuksesi voisi olla kalanruotokaktus. Sedum burrito on aasinmaksaruoho. "Joku hoya" on näemmä isoposliinikukka. Laji on hyvin muunteleva. Hienohelma on Asparagus densiflorus 'Sprengeri'. Tuntemattoman karvaisen mehikasvin kohdalla joudun luovuttamaan, sitä en tunne.

Anniini kirjoitti...

Jep, juurikin tuo. Paljon kiitoksia. On kyllä kumma otus, joka talvi kaikki muu paitsi "sämpylä" kuolee ja aina yhä varmasti alkaa kasvaa heti auringon herättyä.

Kiitoksia muistakin tunnistuksista, sulla on nimet hallussa =)